A1C este un test de sânge care arată cât de bine funcționează planul de gestionare a diabetului zaharat. Iată cum să ajungeți la un număr sănătos de A1C și să evitați complicațiile diabetului.

A1C
Dacă faceți cel puțin 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi vă puteți îmbunătăți nivelurile zilnice de zahăr din sânge și să vă scadă nivelul A1C.  Getty Images

Pentru unii, testarea glicemiei la domiciliu poate fi un instrument important și util pentru gestionarea zilnică a zahărului din sânge. Cu toate acestea, acesta oferă doar o valoare instantanee, adică ceea ce se întâmplă în prezent, nu informații pe termen lung, spune dr. Gregory Dodell, profesor asistent de medicină, endocrinologie, diabet și boală osoasă la Mount Sinai Health System din New York City.

Din acest motiv, medicul dumneavoastră vă poate administra ocazional un test de sânge care măsoară nivelul mediu al zahărului din sânge în ultimele două până la trei luni. Numit testul A1C sau testul hemoglobinei A1C, aceasta oferă o imagine mai exactă a eficienței planului dvs de management al diabetului de tip 2.

Efectuarea testului A1C

Dacă diabetul dumneavoastră este bine controlat și nivelul glicemiei dumneavoastră a rămas stabil, American Diabetes Association vă recomandă să faceți testul A1C de două ori pe an. Această extragere simplă de sânge se poate face în cabinetul medicului dumneavoastră.

Unii medici pot folosi un test A1C la locul de îngrijire, uneori înțeparea degetului poate fi făcută la birou, cu rezultate disponibile în aproximativ 10 minute. Rezultatele testului A1C oferă o imagine asupra modului în care lucrează planul dvs de tratament și modul în care acesta poate fi modificat pentru a controla mai bine situația. Medicul dumneavoastră poate dori să efectueze testul mai des cum ar fi la fiecare trei luni dacă A1C nu se încadrează în intervalul țintă.

Ce înseamnă valorile A1C

Testul A1C măsoară glucoza (zahărul din sânge) din sângele dvs., evaluând cantitatea de hemoglobină glicozată. Hemoglobina este o proteina in interiorul celulelor rosii din sange. Deoarece glucoza intră în sânge, se leagă de hemoglobină formând glicați. „Cu cât este mai multă cantitatea de glucoză care intră în sânge, cu atât este mai mare cantitatea de hemoglobină glicată”, spune dr. Dodell.

Un nivel A1C sub 5.7 % este considerat normal. Un A1C între 5.7 și 6.4 procente semnifică prediabet. Diabetul de tip 2 este diagnosticat atunci când A1C este peste 6.5 procente. Pentru mulți dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2, obiectivul este reducerea nivelurilor de A1C la un procent mai sănătos.

Ținta dvs pentru procentul A1C este specific dvs. Mai mulți factori intră în joc, cum ar fi vârsta dvs., cât de avansat este diabetul zaharat pe care îl aveți și orice alte afecțiuni de sănătate pe care le aveți. O țintă uzuală pentru A1C la persoanele cu diabet zaharat este să fie mai mic de 7%, spune Dodell. Dacă păstrați valoarea dvs A1C sub valoarea dvs țintă, vă va ajuta să reduceți riscul complicațiilor diabetului, cum ar fi leziunile nervoase și problemele de ochi.

Sfaturi pentru un A1C mai mic

Scorul dvs. A1C este o parte importantă a planului dvs de control al diabetului zaharat, spune Dodell, dar nu este singurul indicator al sănătății dumneavoastră. Cine are fluctuații largi ale nivelului zahărului din sânge (care este mai frecvent în rândul pacienților care iau insulină) poate avea un obiectiv A1C, deoarece media este bună. Dar fluctuațiile de zi cu zi pot scădea calitatea vieții și pot crește riscul de complicații, spune el.

Diabetul poate fi o boală dificilă de gestionat, spune Dodell. El le spune pacienților săi să vadă managementul diabetului lor ca un loc de muncă. Este nevoie de muncă, dar timpul și efortul pe care îl dedicați pot avea ca rezultat un control bun și o îmbunătățire a calității vieții. Cheia pentru a atinge ținta dvs. A1C este încercarea de a urma un stil de viață sănătos, spune el.

Efectuarea acestor schimbări sănătoase vă poate ajuta să vă îmbunătățiți valoarea zilnică a zahărului din sânge și să reduceți nivelul A1C:

  1. Mișcați-vă mai mult. Încercați să faceți cel puțin 30 de minute de exerciții zilnic timp de cinci zile pe săptămână. Acest lucru nu trebuie să fie un exercițiu formal, spune dr. Dodell. Găsiți ceva care vă place să faceți, care vă face să vă mișcați corpul – să vă duceți câinele la plimbare, să jucați un sport cu un prieten sau să călătoriți cu bicicleta staționară în interior sau cu bicicleta obișnuită în aer liber.
  2. Mâncați o dietă echilibrată în cantitățile potrivite. Puteți să vă umflați cu legume fără amidon, dar aveți grijă ce cantități 
    consumați când vreți să mâncați fructe, proteine ​​slabe, grăsimi și carbohidrați complecși, cum ar fi pâinea, cartofii și alte produse pe bază de amidon. Folosirea unei farfurii de salată în locul uneia de dimensiuni mari poate ajuta la prevenirea supraalimentării. Evitați alimentele procesate cât mai mult posibil și refuzați sucurile carbonatate și sucurile de fructe. Un profesionist al diabetului sau un dietetician poate fi capabil să vă ajute dacă nu sunteți sigur de o dietă corectă pentru diabet.
  3. Țineți-vă de un program. Dacă săriți unele mese, lăsați să treacă prea mult timp între mese sau consumați prea mult sau prea des poate determina scăderea nivelului de zahăr din sânge sau creșterea lui prea mult. Medicul vă poate ajuta să stabiliți cel mai bun program de hrană pentru stilul dvs. de viață.
  4. Urmați planul de tratament. Tratamentul diabetului este foarte individualizat. Medicul vă va ajuta să stabiliți pașii necesari pentru a trata diabetul cu succes. Întotdeauna discutați cu medicul înainte de a efectua modificări.
  5. Verificați glicemia conform instrucțiunilor. Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a determina dacă și cât de des trebuie să vă verificați concentrația de zahăr din sânge.

Înțelegerea nivelurilor dvs. de A1C este o parte importantă a managementului diabetului dvs zaharat. Dacă aveți întrebări cu privire la nivelurile de A1C sau ce înseamnă acestea, nu ezitați să întrebați medicul dumneavoastră.

Iată mai jos și mai multe modalități de a micșora valorile A1C (trebuie să știți engleză):

sursa

Doriti mai multe informatii despre vindecarea diabetului? Contactati-ne acum!

 

 


Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.