Cum se TOACĂ milioane de euro din programele de sănătate: medicamente pentru morți și achiziții ilegale. Bolnavii de diabet au PLĂTIT tratamente ce trebuiau să fie gratuite.

Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pacienții înscriși în Programul național împotriva diabetului zaharat, care ar fi trebuit să aibă tratamentul gratuit, au plătit diferențe de preț de peste 30 de milioane de lei, în total, anunță Digi 24.

bolnavii de diabet medicamente de diabet pe rafturi in farmacii


De asemenea, CNAS a validat eliberarea de medicamente în valoare de 63.000 de lei, pentru pacienți care erau decedați la data eliberării din farmacii a respectivelor medicamente. În același document se arată și faptul că unitățile sanitare au achiziționat materiale sanitare și medicamente peste stocurile necesare și că prețurile de achiziție au fost diferite de la o unitate la alta, deși produsele proveneau de la același furnizor.

Raportul Curții de Conturi menționează și lipsa de implicare a Ministerului Sănătății în ceea ce privește controlul implementării Programelor Naționale de Sănătate pentru diabet și boli rare, deși aceasta este una dintre principalele atribuții ale sale. În total, cheltuielile nejustificate se ridică la 9.424.000 de lei

Raportul care analizează programul național pentru diabet, perioada 2012-2014. Potrivit Curții de Conturi, la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu s-a controlat în totalitate modul în care casele județene de asigurări de sănătate au cheltuit banii pentru acest program.

Curtea de Conturi a stabilit că pacienții au plătit diferențe de preț care totalizează 31,4 milioane de lei, deși prin programul pentru diabet ar fi trebuit să primească medicamente gratuite.

În cazul a 21 de case județene au fost descoperite cheltuieli ilegale și prejudicii aduse statului de peste 9 milioane de lei. De exemplu, 100.000 de lei este valoarea unor rețete eliberate pentru pacienți decedați.

0,5 milioane de lei s-au dus pe rețete validate fără aprobarea unor comisii de specialitate, lucru care este obligatoriu, iar în cazul a 76 de pacienți s-au decontat 700.000 de lei pentru dializă, deși nu erau înregistrați în Registrul național renal.

În ceea ce privește decontarea medicamentelor, diferența de peste 30 de milioane rezultă din faptul că pentru același medicament s-au practicat prețuri de achiziție diferite sau au fost alocate fonduri, la nivel de județ, fără ca statul să negocieze aceste contracte. Curtea de Conturi mai spune că nu au fost luate măsuri de încurajare a furnizorilor de medicamente pentru ca aceștia să vină cu medicamente care să fie compensate 100%. În schimb, au venit cu medicamente compensate doar parțial, iar pacienții au fost nevoiți să plătească diferența.

Președintele interimar al CNAS, Radu Țibichi, spune că sumele din raport nu sunt definitive, ci estimate și că vor face obiectul unor controale ale casei de sănătate, pentru a se determina dacă- aceste estimări sunt reale.

„Sumele pot fi în general mai mici, pentru că ele s-au obținut prin evaluarea datelor din sistemul informatic, iar Curtea de Conturi a stabilit ca această sumă sa facă obiectul unor controale”, a spus el.

Radu Tibichi spune spune că este, totuși, vorba despre o sumă mică, deoarece în programul pentru diabet sunt incluși peste 800.000 de pacienți, iar bugetul este de 900.000 de lei.

„Deci în trei ani ar fi un 0,4% din totalul sumelor bugetate pentru program”, a adăugat Radu Tibichi. El a mai spus că, dacă se vor găsi situații nelegale, „sumele vor fi imputate”.

sursa

Doriti mai multe informatii despre vindecarea diabetului? Contactati-ne acum!

 

 


Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.