Primele două volume ale ”Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice”, scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române de Diabet, şi conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, au fost lansate, miercuri, la Centrul de Diabet din Cluj-Napoca.

”Tratatul este o premieră în medicina românească, fiind primul dedicat acestui vast subiect. Eu şi colaboratorii mei îl închinăm prof. univ. dr. Iuliu Haţieganu (1885-1959, fondator al valoroasei şcoli clujene de medicină internă – n.r.)”, a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Nicolae Hâncu.

Impresionantul tratat va avea cinci volume, în primele două fiind expuse noţiuni complexe privind nutriţia, obezitatea şi problemele metabolice care o favorizează, precum şi riscurile cardiovasculare la care este expusă o persoană supraponderală.

În următoarele două volume, autorii vor oferi cele mai detaliate şi documentate date despre diabet, ultimul tom al tratatului urmând să prezinte aspecte ale patologiei metabolice.

În anul 2000, profesorul Nicolae Hâncu a iniţiat studiul Epidemia de Diabet (EPIDIAB) din România, care s-a derulat în 13 judeţe. Rezultatele acestui studiu au evidenţiat existenţa a aproximativ 50.000 de cazuri noi de diabet, la nivel naţional.

Numai în municipiul Cluj-Napoca, în urma analizelor s-au descoperit cu mult mai multe cazuri decât în anii anteriori. În calitate de preşedinte al Comisiei de Diabet a Ministerului Sănătăţii, universitarul clujean a semnalat imediat fenomenul.

Potrivit profesorului Nicolae Hâncu, creşterea numărului de cazuri de diabet de la an la an este alarmantă, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste.

El spune că trebuie să învăţăm să ne optimizăm stilul de viaţă, pentru că obezitatea este elementul de legătură pentru trei afecţiuni grave – cancer, diabet şi boli cardiovasculare. Prevenţia diabetului nu presupune un efort deosebit, ci asumarea unei vieţi echilibrate din punct de vedere alimentar şi al activităţii fizice.

Un bolnav de diabet trăieşte cu zece ani mai puţin decât un om sănătos. Primele simptome ale bolii sunt setea, foamea excesivă şi urinările foarte dese. Diabetul zaharat afectează, în timp, ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.

Tratamentul diabetului constă, înainte de toate, în regimul alimentar cu glucide reduse cantitativ şi în cantitate fixă, stabilită de medic. Când boala nu permite corpului să asimileze cantităţile de glucide, se intervine cu tratamentul medicamentos.

Pe lângă moştenirea genetică, alte cauze ale diabetului sunt stresul, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, fumatul, dar şi consumul excesiv de alcool.

Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane, la nivel mondial. În prezent, circa 250 de milioane de oameni suferă de aceasta afecţiune în toată lumea, dintre care 55,2 milioane în Europa.

Sursa: Agerpres

Doriti mai multe informatii despre vindecarea diabetului? Contactati-ne acum!

 

 


Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.