În ultimii ani, numărul copiiilor din România care se confruntă cu obezitatea s-a dublat. Obezitatea reprezintă un factor de risc în cazul diabetului zaharat de tip 2. Ce arată rezultatele unui studiu realizat recent.

  • 1.343 de copii de clasa a V-a evaluați
  • Dintre cei 1.343, un număr de 405 au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2
  • Printre elevii examinați s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali și respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade;
  • S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluați;
  • La testul de capacitate fizică,  suficientă la slabă 530 (42,1%) de elevi s-au prezentat slab, iar 129 (10,1%) au avut o capacitate fizică foarte slabă. Întreruperea testului de capacitate fizică a fost necesară în 161 de cazuri (12,6%).
  • Băieții au probleme cu greutatea în număr mai mare decât fetele

Astăzi au fost prezentate, în premieră, rezultate despre prevalența riscului de diabet zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copiii de clasa a V-a. Datele vin ca urmare a primului an de activitate a Programului „înCerc”, lansat în septembrie 2017 în municipiul Ploiești.

Municipiul Ploiești și județul Prahova se află în zona cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din România, conform rezultatelor studiului Predatorr (realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în 2013- 2014).

Programul are 2 etape. Prima etapă este o analiză complexă de sănătate (este gratuită și durează aproximativ 20 de minute per elev). Copiilor le sunt măsurate indicele de masă corporală, tensiunea arterială, postura corporală, acuitatea vizuală și li se fac și teste cardio- respiratorii. A doua etapă presupune asistența individuală integrată. Aici, copiii beneficiază de 6 sesiuni de coaching individual, având sprijinul unui medic generalist, unui nutriționist, specialist de activitate fizică și al unui psiholog. Părinții pot participa alături de ei. Programul are o durată de 18 luni pentru fiecare copil.

Obezitatea și diabetul la copii

Ana-Maria Cireșanu este coordonator local al programului inițiat de Asociația Medicover . Ea ne-a spus că băieții au în mai mare măsură probleme cu greutatea decât fetele. Dar, și în cazul fetelor, sunt situații deosebite. „Avem în program o fetiță care, la 12 ani, la o înălțime de 1,67 m are 160 de kilograme. Avea un program sedentar, multe ore petecute în fața calculatorului și un stil de viață dezordonat. Sport nu făcea și nu face momentan, pentru că nu poate. Important este că a acceptat să ia măsuri și că s-a înscris în programul nostru. Deja a început să slăbească și e fericită și chiar ne spune că se simte diferit„, ne-a povestitAna-Maria Cireșanu ( foto).

Programul „înCerc” a fost lansat în anul 2017 și este susținut de Medicover și Synevo România.

E recomandat ca persoanele care au peste 45 de ani să-și facă analize

Obezitatea și diabetul la copii

Prezentă la eveniment, prof. univ. dr. Maria Moța ( foto) a explicat cât de importantă este prevenția: „analize pentru prevenirea diabetului trebuie să facă toate persoanele peste 45 de ani, chiar dacă nu au niciun factor de risc. Simpla vârstă e un risc. Cu cât vârsta e mai mare, cu atât riscul e mai mare. Analize trebuie să-și mai facă și persoanele care a surplus ponderal și care mai au și alt factor de risc, dar și femeile care au născut un copil de peste 4 kg, femeile care au născut prematur, femeile care au avut multe avorturi spontane, persoanele sedentare, dar și persoanele foarte stresate”.O primă analiză, simplă, dar relevantă este luarea glicemiei, pe nemâncate, după 8 ore de post.

Este un mare semnal de alarmă. În ultimii ani, numărul copiilor cu obezitate s-a dublat. Dacă nu luăm măsuri, numărul lor va tot crește. O persoană obeză va rămâne obeză toată viața, fiindcă ține cure de slăbire, își normalizează greutatea, cum a întrerupt curele crește mai mult în greutate, iar ține altă cură, și, în final, fiecare cură va duce la o greutate mai mare decât cea inițială. Prof. univ. dr. Maria Moța îi sfătuiește pe părinți ai căror copii au probleme cu greutatea să țină legătura în permanență cu medicul pediatru.

Programul a ajuns în școlile din Cluj-Napoca

În programul „înCerc”, de prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a bolilor civilizației, au intrat, de la începutul acestui an școlar și 43 de școli din municipiul Cluj- Napoca, unde vor fi evaluați este 2.000 de copii.

Datele arată că în jur de 124 milioane de fete și băiați de pe întreg globul au o greutate peste medie.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea diabetului? Contactati-ne acum!

 

 


Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…