Cultivarea ceaiului “divin” Kombucha
Avem plăcerea să vă prezentăm pentru prima oară în România o băutură foarte potrivită pentru îmbunătătirea stării dumneavoastră de sănătate. Această băutură este sănătoasă si are un gust proaspăt întocmai ca a socatei. O puteti prepara chiar dumneavoastră în casă. Însă pentru aceasta aveti nevoie de o colonie de Kombucha si de tehnologia de cultivare. S-a stabilit că prin întărirea sistemului imunitar si prin eliminarea toxinelor din corp, devine foarte improbabil ca bacteriile si virusii care produc boli să găsească un mediu propice pentru înmultire.

Iată câteva din efectele raportate de utilizatorii acestui ceai:

  • ajută la curătarea colonului si a vezicii biliare
  • ajută la obtinerea unei digestii sănătoase
  • îndepărtează colita si crampele stomacale
  • opreste diareea neinfectioasă
  • reglează apetitul si reduce grăsimea
  • ajută în tratamentul artritei
  • are efect de remisiune a lupus-ului
  • îmbunătăteste vederea si ajută la vindecarea de cataractă si glaucom
  • eliminarea unor simptome ale diabetului zaharat
  • ajută la reducerea dependentei de alcool
  • curătă acneea, psoriazisul si alte boli ale pielii
  • îngroasă părul si întăreste unghiile
  • îmbunătăteste simtul mirosului
  • ajută la îndepărtarea stressului si a insomniei
  • face părul grizonat să revină la culoarea sa naturală
  • usurează vindecarea de bronsită si astm
  • actionează ca un laxativ usor, ajutând la evitarea constipatiei
  • eliminarea unor simptome ale leuconevraxitei

Datorită acestor multe efecte benefice acest ceai a fost supra numit si “ceaiul divin” sau “ceaiul miraculos”. Cultura “ceaiului divin” a fost utilizată de sute de ani, ba chiar de mii de ani în anumite părti ale lumii. Aceasta este o confirmare a faptului că această băutură a fost benefică pentru multi oameni si a vindecat multe afectiuni. Rusii, germanii, suedezii si lituanienii – printre altii – au adunat informatii despre beneficiile acestei băuturi timp de aproape o sută de ani. În cartea sa “Kombucha, Healthy Beverage and Natural Remedy from the Far East”, Günther Frank enumeră o listă mare de a doctori rusi si germani care au stabilit o multitudine de beneficii pentru pacientii lor tratati cu acest ceai. Cultura de ceai Kombucha are multe nume. Günther Frank afirmă în cartea sa: “Din multele nume pe care le cunoastem devine clar că originile acestei culturi se află posibil în est: China, Japonia, India si Rusia.” Este cunoscută sub numele de Combucha (cuvânt japonez pentru burete sau ciupercă de ceai), Kombucha (formă germanizată a cuvântului japonez, acum folosită international), Algă Marină (braziliană), Ceai Kvass (rusă), Olinka (mănăstirile boemiene si moraviene), ceai Kargasok (japonezii au adus cultura din Kargasok, Rusia), Ciupercă Manciuriană (din Manciuria, provincie din nord-estul Chinei), ca si multe alte nume. Conform anumitor texte, cultura acestui ceai ar fi fost introdusă în Japonia de doctorul corean Kombu în anul 414 e.n. Desi este cunoscută în mod obisnuit sub numele de ciuperca Kombucha, NU ESTE O CIUPERCÃ. Bacteria si fermentul formează o colonie ce trăieste în simbioză pe un substrat celulozic. Se dezvoltă în timpul procesului de fermentatie, producând o altă colonie, numită adesea “pui”. Termenul stiintific pentru această masă asemănătoare jeleului este “zooglea”. Atunci când este plasată într-un substrat corespunzător, fermentul din cultura Kombucha, alimentat de substante nutritive, se multiplică rapid si produc alcool. Mediul bogat creat de fermenti permit bacteriei să transforme alcoolul în acid acetic, care este de fapt elementul principal în otet. :n Kombucha a fost identificată bacteria Acetobacter aceti, subspecia Xylinum împreună si cu alte organisme asociate productiei de otet. Este interesat de observat că otetul a fost utilizat de oameni de mii de ani. :n cartea sa “Kombucha, The Essential Guide”, Christopher Hobbs afirmă: “Otetul a fost mentionat în scrierile asirienilor, grecilor si romanilor ca un medicament important prin el însusi”. Deoarece cultura Kombucha este un organism viu expus la toate tipurile de influente, băutura finală nu are întotdeauna aceeasi compozitie si gust. Cercetătoarea stiintifică de origine rusă, Danielova afirma în 1954 “… că actuala compozitie a culturii diferă în functie de conditiile geografice si climatice si depind de ce tip de fermenti si bacterii există pe plan local”. Diferente pot apare în fiecare lot de Kombucha si pot deveni mai evidente în timpul modificărilor de temperatură ce apar odată cu schimbarea anotimpurilor.

Ceaiul este produs prin plasarea unei colonii uscate de Kombucha într-o solutie de ceai si zahăr. Ceaiul negru si zahărul alb sunt cele mai bune substante nutritive. Pe durata a 6-15 zile, au loc procese metabolice biologice si chimice ce produc o multitudine de substante cu efecte benefice.

Multi alcoolici care beau Kombucha au descoperit că aceasta le reduce dorinta de a bea alcool. Iată ce spune un alcoolic ce bea Kombucha: “Am descoperit că mă ajuta să depăsesc cu usurintă dependenta de alcool. Imi minimizează mahmureala atunci când o beau împreună cu băuturi alcoolice (neamestecate ci între pahare de bere si coniac). Dar cel mai interesant… am descoperit că atunci când beam zilnic ceaiul Kombucha, aveam o foarte mică sau chiar deloc dorintă de a bea alcool.”

Multi diabetici beau acea variantă a ceaiului Kombucha care are continutul de zahăr foarte scăzut.

Kombucha este un aliment viu
Kombucha este o colonie de bacterii care transformă clasica băutură de ceai într-o băutură efervescentă cu un gust asemănător cidrului. După un mecanism asemănător celui de obtinere din lapte a iaurtului sau a sannei, tehnologia de obtinere a ceaiului Kombucha (s-ar numi mai corect bio-tehnologie) este foarte simplă si foarte ieftină permitând obtinerea unei băuturi cu foarte multe efecte benefice pentru sănătate din clasica băutură de ceai. în plus este bine să precizăm că este o băutură care nu provoacă dependentă, colonia se poate multiplica cu usurintă si a fost chiar verificată îndelungat si admisă de o comisie a FDA (Federal Drug Administration), autoritatea medicală care se ocupă de autorizarea medicamentelor în SUA. Detalii suplimentare puteti găsi în numărul anterior al revistei, număr pe care puteti încă să-l comandati de la redactie. Vom publica în numărul viitor mărturii referitoare la eficienta ceaiului Kombucha sau vi le putem trimite la cerere.

Pe măsură ce începem să-l folosim, descoperim tot mai multe motive de a cultiva Kombucha si de a o folosi zilnic în alimentatie. Conform lui Michael Castleman în cartea sa “The Healing Herbs”, ceaiul este cea de-a doua cea mai populară băutură, precedată numai de apă! “De asemenea, este cunoscută ca planta medicinală cea mai utilizată”. Pot fi folosite mai multe tipuri de ceaiuri pentru a cultiva Kombucha, cele mai multe fiind din următoarele varietătile de ceaiuri: negre, Oolong si verde.

Toate aceste ceaiuri provin din aceeasi plantă: Camelia Sinnensis. Una din diferente constă în gradul de fermentare a frunzelor: ceaiul verde nu este fermentat, Oolong este partial fermentat iar cel negru este cel mai fermentat. Locul unde este produs are si el o mare importantă: Ceylon, Darjeeling, Assam deoarece le dau o aromă caracteristică etc.

Otetul din mere si miere a fost, de asemenea, recunoscut ca fiind benefic pentru organism. Alte alimente cum ar fi iaurtul si sanna, care contin bacterii utile pentru sănătate, sunt, de asemenea, cunoscute pentru efectul lor vindecător si echilibrant nu numai pentru digestie ci pentru întregul organism. Aceste alimente au fost utilizate în întreaga lume de mii de ani. Kombucha, de asemenea, oferă beneficii similare acestor alimente si chiar mai multe!

Pe lângă gustul său grozav (asemănător cidrului efervescent) si capacitatea de a alina setea, nu mai putin pentru importanta sa o reprezintă continutul său de enzime naturale. Kombucha este un aliment viu si, asemenea fructelor sau legumelor, contine enzime. Enzimele care se găsesc în alimentele vii ajută enzimele din sistemul nostru digestiv să fragmenteze mai usor alimentele pe care le-am mâncat, în substante nutritive mai usor asimilabile. :ntărind procesul de digestie al al organismului folosind enzime din alimentele vii înseamnă că organismul nu mai trebuie să depună un efort atât de mare pentru a digera mâncarea. Aceasta ne permite să alocăm mai multă energie pentru alte activităti. Ati observat vreodată cât de obositi vă simtiti după ce ati participat la o masă copioasă? Digestia ia multă energie.

S-a determinat că după vârsta de 40 de ani nivelele de enzime digestive încep să descrească. Prepararea alimentelor la rândul ei distruge enzimele din alimente si multe substante nutritive. aceasta înseamnă că nu veti mai digera la fel de eficient pe cât ati putea digera. Este posibil ca să nu obtineti suficiente substante hrănitoare oricât de multe alimente ati mânca. Vă este foame tot timpul chiar dacă ati mâncat bine? Multi oameni sunt supraponderali si totusi subalimentati. Ei continuă să mănânce tot atâtea alimente, încercând cu disperare să obtină substantele nutritive de care are nevoie corpul lor. De fapt, ei “flămânzesc” în timp ce mănâncă prea mult! Când beti Kombucha, ea adaugă enzimele sale vii la sistemul dumneavoastră digestiv si de aceea multi oameni simt o “explozie de energie” si o “senzatie de bunăstare”.

De fapt, cea mai obisnuită afirmatie pe care
o fac oamenii despre Kombucha este că le creste “senzatia de bunăstare”. Dacă Kombucha ajută, de asemenea, digestia si asimilarea substantelor hrănitoare din alimentele pe care le mâncăm, adăugând enzime naturale, cu atât mai bine.

La rugămintea mai multor cititori prezentăm completarea efectelor pe care le produce Kombucha asupra organismului, asa cum sunt ele raportate de utilizatorii ei:

  • ajută la curătarea colonului si a vezicii biliare
  • ajută la obtinerea unei digestii sănătoase
  • îndepărtează colita si crampele stomacale
  • opreste diareea neinfectioasă
  • reglează apetitul si reduce grăsimea
  • ajută în tratamentul artritei si gutei
  • are efect de remisiune a lupusului
  • îmbunătăteste vederea si ajută la vindecarea de cataractă si glaucom
  • eliminarea unor simptome ale diabetului zaharat si ale leuconevraxitei (sclerozei multiple în plăci)
  • un bun deodorant pentru subtioară
  • ajută la eliminarea congestiilor căilor aeriene (astma)
  • alină celulita
  • măreste energia corpului; elimină multe toxine din corp
  • ajută la reducerea dependentei de alcool
  • curătă acneea, psoriazisul si alte boli ale pielii (eczeme) si înfrumusetează pielea
  • îngroasă părul si întăreste unghiile
  • îmbunătăteste simtul mirosului
  • ajută la îndepărtarea stressului si a insomniei
  • face părul grizonat să revină la culoarea sa naturală pentru anumite persoane
  • usurează vindecarea de bronsită si astm
  • actionează ca un laxativ usor, ajutând la evitarea si eliminarea constipatiei
  • măreste impulsul sexual
  • previne si vindecă infectiile vezicii urinare este foarte calmant si relaxant
  • îndepărtează rugina
  • alină arsurile datorate focului si cele datorate expunerii prelungite la soare
  • vindecă infectarea cu ciupercile de unghii
  • opreste durerile menstruale puternice.

Imediat ce ati cumpărat pachetul de începere a cultivării ceaiului «divin» Kombucha, va fi suficient să urmati pasii tehnologici si să faceti rost în plus de: un borcan de sticlă de cinci litri asemănător cu cel pentru murături, de ceai negru, zahăr alb, otet alimentar, tifon, pâlnie si apă.

Despre istoria ceaiului Kombucha si marturii
Oamenii au folosit bacteriile pentru obtinerea hranei inca din cele mai vechi timpuri. Astfel putem citi in Biblie (Cartea Rut 2:14) ca Booz a invitat-o pe moabiteanca Rut, ce a devenit mai tarziu sotia sa, dupa adunarea spicelor: “… Vino de mănancă paine si-ti moaie bucătura in otet”. Si a sezut langă secerători, iar el i-a dat paine si ea a mancat si s-a saturat si i-a mai ramas.”

Aceasta marturie biblica cam de prin anul 1000 i.Hr. ne arata ca inca de pe atunci oamenii preparau bauturi folosind biotehnologia si le foloseau pentru intarire si racorire in timpul muncilor grele de recoltare.

Insa prima inregistrare a folosirii ceaiului Kombucha (se citeste Combucea) s-a facut in timpul dinastiei Qing in anul 221 i.Hr. Era denumit “medicamentul pentru obtinerea nemuririi” sau “ceaiul divin”.

Principiul prin care se obtinea reechilibrarea metabolismului era detoxifierea organismului. Insa, spre deosebire de alte bauturi cu efect asemanator (putem aminti otetul de mere si miere), colonia de Kombucha se poate reproduce, generand destul de rapid o noua colonie.

Va prezentam numai cateva din multele marturii disponibile referitoare la Kombucha, marturii extrase si traduse cu permisiune din cartea lui Gunther Frank. Aceste marturii ne-au impresionat. Fiind poate prea entuziaste, insa, fiti siguri ca exprima numai rezultatul experientei prin care au trecut cei care le-au facut, neavand nici un interes sa exagereze:

Doamna M. W. din V., Olanda:
“Am suferit de scleroza multipla din 1982. Acum am rezultate bune cu Kombucha. Aceasta are un efect de detoxifiere asupra organismului. Am inceput sa beau acest ceai in 1989. In acel moment puteam sa merg numai cativa metri in afara casei, sprijinindu-ma cu multa greutate de doua bete si starea mea se inrautatea vizibil. Acum pot sa ies afara din casa din nou timp de aproape 20 de minute, fara bete, si nu mai obosesc. Rezultatele unui control medical mi-au permis sa obtin un certificate de posibilitate a reinnoirii unui permis normal de conducere. Anul acesta chiar voi incerca sa schiez putin. Cu o cultura de Kombucha _ti poti prepara propriul remediu natural tot timpul vietii. Sper ca aceasta marturie sa contribuie la ajutarea altor oameni sa obtina o _mbunatatire a starii lor de sanatate folosind Kombucha.”

Doamna H. Z. din H. scrie:
“Am cultivat o cultura de Kombucha acasa anul trecut, o activitate care mi-a produs multa placere. Sotul meu a baut numai un pahar de Kombucha pe zi si in 6-7 saptamani a scapat de reumatism la ambii umeri.”

Profesorul J.S. din M.S., California:
“As dori sa prezint si altora experienta mea cu Kombucha. In aprilie 1994 cancerul de os a aparut si starea de sanatate a umarului meu drept a inceput sa se inrautateasca. Puteam sa mi folosesc cu greu mana dreapta! Durerea devenise aproape insuportabila. Nu puteam dormi noptile. Mergeam foarte greu. Nimic nu mi-a fost de ajutor ca sa-mi imbunatatesc starea. Ma pregateam sa mor. Catre sfarsitul lunii iulie gazda mea mi-a dat o ciuperca sub forma de placinta. Am inceput sa beau ceaiul fermentat de ciuperca, o cana pe zi. In mai putin de trei saptamani umarul meu s-a vindecat! De atunci ma simt din nou in viata si am foarte multa energie! Nu sunt de loc obosit! Ce senzatie de fericire sa am din nou o asemenea senzatie. Sunt in viata si sunt bine si din nou plin de speranta! […] De atunci am recomandat ciuperca Kombucha multora dintre prietenii mei. Din Hawaii in Alaska, Nevada, Marea Britanie, Ungaria si in toata California. Toti mi-au dat un raspuns pozitiv. As dori sa-mi exprim multumirile mele umile pentru munca neobosita si nerasplatita pe care ati facut-o pentru multi dintre noi care au suferit inutil datorita tratamentelor medicale conventionale.”

Ralph Durtschi, Idaho State University
Am avut un caz dificil de matreata de peste zece ani si nu am reusit sa scap de ea. Am observat alaltaieri ca a disparut complet. Beau ceaiul de aproape doua saptamani si jumatate. Sunt uimit deoarece am incercat sa folosesc toate tipurile de sampoane si tot felul de alte retete si nimic se pare ca nu a mers. Este cu adevarat grozav sa fiu in stare sa ma scarpin in cap fara sa produc o avalansa jenanta de matreata. Apropo, nu mi-am pus nici o picatura de ceai pe cap ci numai l-am baut.

Dr. Soraya Sh. din Iran este cadru medical. A publicat un articol intitulat “Kombucha inhiba cresterea celulelor maligne” in revista iraniana “Barg – e – sabs”, Teheran/Iran vol. 5 (No. 25, martie 1996), paginile 18, 19 si 54. Intr-o scrisoare catre Guenther Frank, autorul unei renumite carti despre Kombucha, Soraya i-a scris: “Am distribuit Kombucha printre pacienti. Au avut rezultate bune si sunt foarte satisfacuti. Kombucha a fost utila pentru vindecarea bolilor prostatei, pintenilor calcaneeni, artritei reumatoide, cancerului maduvei osoase, fibromului uterin, fibrozei pulmonare si altele. Nu am auzit nici o plangere despre Kombucha. Rezultatele folosirii ceaiului Kombucha au fost suficient de bune pentru a-l accepta ca terapie perfecta. Si eu il folosesc zilnic.”

M.P., de 15 ani din K.,Olanda, a trimis urmatoarea scrisoare intitulata “Experienta mea buna cu Kombucha!”: “Necazul a inceput cand aveam 10 ani si a durat in urmatorii 4 ani. La inceput mancarimea a inceput la brate si ma scarpinam pana ce sangerau, in special noaptea, in somn. (…) Dupa 6 saptamani am mers in final la medic. Mi s-a dat o reteta formata din penicilina si un unguent, deoarece un brat era in intregime inflamat datorita scarpinatului. Aceasta a durat timp de aproape 1 an. Am continuat sa folosesc unguentul. La fel si penicilina. Apoi am ajuns pana in punctul in care lucrurile nu mai puteau sa mai continue asa. A trebuit sa intru in spital pentru tratament specializat. Medicul mi-a spus ca boala mea este cauzata de o bacterie intestinala. Apoi mi s-au dat si mai multe medicamente care ma faceau sa ma simt amortit tot timpul. Dar mancarimea a ramas. (…)

Insa de acum 6 luni maica-mea prepara ceaiul Kombucha. Eu _l beau chiar din momentul in care a inceput sa-l prepare. Dupa numai o saptamana de cand am inceput sa l beau, mancarimea mi-a disparut. Ma simt de parca m-am nascut din nou. Chiar si cicatricile sunt greu vizibile. As vrea sa spun la toata lumea Nu mai luati medicamente ci beti Kombucha.”

Iata ce ne spune Robin E Layton, fost bolnav de prostatita:
Am suferit timp de 10 ani (intre varsta de 45 si 55 ani) de ceea ce medicina alopata numeste prostatita. Simptomele au variat dar in situatiile cele mai rele simteam dureri in partea de jos a spatelui, letargie, o senzatie generala de boala si, orice faceam, ma simteam obosit.

Diferiti doctori si specialisti, de-a lungul anilor mi-au prescris diferite medicamente, de obicei antibiotice care nu m-au vindecat ci mi-au cauzat multe alte probleme.

Pierzandu-mi increderea in medicina alopata am cautat ajutor altundeva, incercand acupunctura, iridologia, magnetoterapia, apa magnetizata si homeopatia.

Ce m-a facut sa fiu si mai disperat a fost ca ma straduiam sa duc un mod de viata sanatos. Faceam exercitii fizice prin mersul cu bicicleta, nu fumam, nu beam alcool si aveam o alimentatie echilibrata. Si toate, se pare, fara rezultat!

Cineva mi-a recomandat sa folosesc “ciuperca manciuriana” Kombucha. Asta era acum 10
luni, Acum am suficienta energie sa-mi continui turneele cicliste, mi-am recapatat respectul de sine si, slava Domnului, nu mai am niciunul din simptomele anterioare ale prostatitei. Imi doresc sa fi aflat despre Kombucha acum 10 ani!

Cum sa-ti prepari propriul ceai Kombucha

Ingrediente

  • Cultura Kombucha (fermentul)
  • Aproximativ 70 – 100 g (2 – 3 uncii) zahar alb pentru un litru de apa
  • 2 plicuri de ceai negru pentru un litru de apa

Utensile si materiale necesare

  • Un vas de 2 – 4 litri pentru fiert apa
  • Un vas de 2 – 4 litri din sticla sau portelan
  • O banda de cauciuc
  • O panza de in sau bumbac sau un filtru de cafea (din hartie)
  • Sticle

In unitatile de masura ale SUA se foloseste de obicei aceasta reteta: preparati ceaiul din 5 pliculete de ceai negru sau verde, o ceasca de zahar alb si 3 litri de apa.


Cum se prepara Kombucha

Miraculix
Asterix

Cel mai bine este sa incepeti cu 2 litri. Cand cultura dumneavoastra de Kombucha va creste destul de mare si dupa ce se va reproduce suficient, veti putea produce cantitati suficiente de ceai.

1. – Faceti ceai in mod obisnuit. La un litru de apa fierbinte, puneti 2 lingurite pline cu ceai negru (aprox. 5 g). Se pot folosi de asemenea si pliculete de ceai. Lasati-l asa vreo 15 minute. Ceaiul verde provine de la aceeasi planta si difera de acesta in principal prin modul in care este produs: nu este fermentat. Doctorii japonezi spun ca ceaiul verde previne dezvoltarea cancerului. Va sugerez sa folositi ceai verde pentru a prepara bautura Kombucha. Daca nu vreti sa folositi ceai negru sau verde, puteti folosi ceai din alte plante medicinale (neindicat la inceput).

2. – Strecurati ceaiul sau, dupa caz, scoateti pliculetele.

3. – Adaugati 70 – 100 g de zahar alb pentru un litru in ceaiul strecurat inainte ca acesta sa se raceasca. Amestecati pana zaharul se dizolva in intregime. O lingura de zahar = aprox. 20 g.

4. – Lasati ceaiul sa se raceasca pana la 20 – 25 °C. Cultura moare daca este pusa intr-o solutie hranitoare fierbinte.

Pune-o in vas

5. – Cand ceaiul a ajuns la temperatura camerei, turnati solutia intr-un vas de sticla, portelan sau ceramica, sau de otel inoxidabil. Cel mai bun este din sticla. Vasele de metal sau alte tipuri in afara celor din otel inoxidabil nu sunt bune si nu trebuie folosite niciodata, deoarece acizii care se formeaza pot reactiona cu metalul. Trebuie sa evitati vasele facute din PVC.

6. – Daca preparati prima dv. bautura Kombucha, adaugati lichidul pe care l-ati primit impreuna cu cultura. Pentru urmatoarele culturi, intotdeauna pastrati destula bautura Kombucha pentru a adauga aproximativ o zecime (10%) din cantitate la noua dvs cultura, ca fiind “lichid de start”.

7. – Puneti cultura vie de Kombucha in lichid.

a 7-a zi

8. – Acoperiti vasul in care fermenteaza cu o panza stransa, o hartie de filtru sau cu ceva asemanator (o panza subtire) pentru a tine departe insectele, praful, sporii plantelor sau alte substante poluante. Legati-l cu un elastic de cauciuc pentru a va asigura ca nu pot intra musculitele de otet. Panza trebuie sa fie destul de rara incat sa poata permite aerului sa circule si cultura sa poata respira, dar nu atat de rara incat musculitele sa poata intra sa-si depuna ouale.

9. – Fermentatia dureaza 8 – 12 zile, in functie de temperatura. Cu cat temperatura este mai mare, cu atat fermentatia este mai rapida. Perioada de 8 – 12 zile este data doar ca reper.

Cultura Kombucha necesita un loc linistit si cald si sub nici o forma nu trebuie mutata. Temperatura ceaiului trebue sa fie de 20 – 30 °C. Temperatura ideala este de 23 – 27 °C. Nu este necesara lumina. Cultura se reproduce si in intuneric. Cultura poate fi distrusa in cazul expunerii la lumina solara intensa. O zona putin luminata este ideala.

In timpul fermentatiei, zaharul este transformat de catre drojdie intr-un gaz (CO2), diferiti acizi organici si alte componente. Aceasta este combinatia de procese care-i dau ceaiului Kombucha aroma.

Infuzia (bautura, ceaiul) este mai intai dulce, dar acest gust dispare cand zaharul este transformat. In acelasi timp, un acid parfumat incepe sa se dezvolte ca rezultat al activitatii bacteriilor, deci aici apare tranzitia de la gustul dulce la cel acrisor. Daca preferati o bautura ceva mai dulce, fermentatia trebuie oprita mai devreme. Daca o preferati mai acida si mai acrisoara, lasati-o mai mult.

Kombucha
Ziua a 8-a

10. – Cand ceaiul a atins nivelul acid dorit (pH 2,7 – 3,2), in functie de cum il preferati, scoateti cultura cu mainile curate. Spalati cultura sub apa rece sau calduta. Umpleti un nou recipient cu ceai fermentat si adaugati imediat cultura (pentru pastrare). Respectati temperatura pentru ceai.

Turnati bautura in sticle, care trebuiesc bine umplute. Pastrati 10% ca ‘starter’ (lichid de start) pentru urmatoarea cultura. Astupati bine sticlele. Nu consideram ca este necesar sa strecurati bautura fermentata printr-o tesatura. O anumita cantitate de sedimente e normala, datorita drojdiei care a produs gazul si care a facut bautura acidulata. Se spune ca drojdia are efecte benefice asupra organismului.

11. – Pentru a avea satisfactie deplina, bautura trebuie sa se maturizeze pentru cel putin 5 zile dupa ce a fost pusa in sticle.

Activitatea bacteriilor este oprita deoarece imbutelierea exclude aerul, in timp ce drojdia isi continua treaba. Daca sticlele sunt bine astupate, gazul produs de activitatea drojdiei nu poate iesi. Asadar, este produsa o bautura efervescenta. De obicei, pentru aceasta sunt necesare cateva zile, insa bautura Kombucha se va mentine in stare buna luni intregi. Nu va faceti probleme: Drojdia va opri producerea de gaz dupa un timp. Este indicat sa tineti bautura la rece.

Bucurati-va de ea!

12. – Bautura are un gust bun. Este limpede, putin acrisoara si racoritoare. O persoana normala poate bea 3 pahare pe zi: un pahar dimineata (0.1 litri sau mai mult) pe stomacul gol, al 2-lea pahar dupa o masa in cursul zilei si ultimul inainte de culcare. Bucurati-va de aceasta bautura miraculoasa!

13. – Cand incepeti un nou proces de fermentare, sa nu uitati niciodata sa adaugati noului ceai 10% din lichidul deja fermentat provenit dintr-o cultura anterioara.

Unele retete din SUA vorbesc despre o ceasca. Cat inseamna asta!? Ceasca standard utilizata in retete inseamna: 8 uncii de lichid = 1 ceasca (cup). O alternativa metrica este: 8 uncii = 250 ml. Alta alternativa se refera la zahar: 8 uncii = 226.80 grame.

Important

Cultura in recipient de sticla

Uneori cultura pluteste la suprafata, alteori se duce la fund. Ambele sunt OK. Cand cultura se duce la fund, o noua cultura (“pui”) va incepe sa se dezvolte la suprafata ceaiului. Pentru mai multe detalii vezi cap. IX din cartea mea despre Kombucha. Cultura Kombucha necesita ceva timp sa se multiplice. Incepe cu o pelicula subtire. Cu cat o lasati mai mult, cu atat va creste mai mare.

Daca aveti probleme cu cresterea noilor “pui” de Kombucha (ceea ce se intampla de obicei iarna), puteti incerca asta: deoarece cresterea unei noi culturi necesita mai mult timp, ar trebui separata de producerea bauturii pentru consum. Lasati-i noii culturi de la suprafata lichidului 3 – 5 saptamani sa creasca.

Kombucha se inmulteste singura

Cultura Kombucha creste si acopera suprafata ceaiului complet. In timp ce creste, cultura se intareste considerabil. Cultura matura este compusa din straturi usor separabile suprapuse. Straturile pot fi desprinse unul de altul si pot fi folosite fiecare separat pentru a produce cate o bautura Kombucha. Cand cultura se duce la fund, o noua cultura se va forma la suprafata ceaiului.

In acest fel, fiecare cultura va continua sa se propage pana cand va capata o culoare maronie inchisa. Cand devine prea inchisa la culoare, inlocuiti-o cu una noua. In acest fel, dintr-o cultura unica se poate obtine ceai la un pret foarte scazut.

Dati Kombucha si prietenilor dumneavoastra

3 culturi de Kombucha

Sunt intrebat adesea: “De ce atata zahar? Si de ce sa lasi ceaiul sa fiarba 15 minute cand in mod normal 5 minute sunt suficiente de cele mai multe ori?”.

Aceste
subiecte sunt detaliate in continuare, dar pe scurt:

  • solutia nutritiva trebuie sa hraneasca microorganismele din cultura Kombucha, nu pe noi. Deci, noi trebuie sa preparam solutia nutritiva conform necesitatilor drojdiei in principal (bacteria se hraneste si ea din solutia nutritiva). Microorganismele au nevoie de zahar pentru a fi activate. In solutie nutritiva cu o concentratie mica de zahar (carbohidrata), rezulta ca se produc mai putine substante active. In termeni obisnuiti, drojdia “mananca” zaharul.

Sursa:
Kombucha – Healthy Beverage and Natural Remedy from the Far East
De Günther W. Frank
ISBN 3-85068-337-0
Publicata de W. Ennsthaler, A-4402 Steyr, 1995

Doriti mai multe informatii despre vindecarea diabetului? Contactati-ne acum!

 

 


Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.